Implant Dentar

Implantul dentar este un dispozitiv realizat din titan medical sau zirconiu, metale pure, biocompatibile, foarte rezistente. Are forma unui ‘’surub’’ care inlocuieste radacina dintelui si se integreaza perfect in osul maxilar sau mandibular (implant osteointegrat endo-osos).

Este importanta alegerea unui implant fabricat de o firma consacrata. Implanturile pe care le folosim in cadrul clinicii noastre sunt implanturi de ultima generatie care prezinta un tratament special al suprafetei ce impiedica transferul ionic, electric, magnetic si termic catre tesutul viu, crescand aderenta osului de implant si minimalizand astfel riscul unei eventuale respingeri. Un implant poate rezista o viata, cu conditia ca pacientul sa respecte indicatiile dat de medic si sa se prezinte la controale periodice.

Implantul dentar functioneaza aproape la fel ca un dinte natural, durata lui de viata depinde de multi factori, in conditii bune, poate dura 10-20 de ani sau chiar mai mult, in functie de procesul de retractie a osului si gingiilor, care variaza de la individ la individ, atat genetic, cat si ca urmare a obiceiurilor acestuia.

Ca aspect, implantul va fi identic cu un dinte natural, faptul ca aveti un implant nu va putea fi observat decat de medicul stomatolog.

Riscul de respingere este practic nul la persoane in general sanatoase, personal noi nu am avut niciun caz, materialul din care este fabricat implantul este biologic si compatibil cu tesuturile umane.

Proceduri complementare

Uneori, in anumite situatii clinice, inaintea inserarii propriu-zise a implantului dentar, mai sunt necesare si alte proceduri pentru a crea suportul osos necesar, in cazul in care acesta nu exista.

  • Aditia de os (augmentarea osoasa)

Pentru ca implantul dentar sa fie inserat corespunzator este necesara o anumita latime si inaltime a osului, compensarea lipsei de substanta osoasa la nivelul maxilarului sau/si mandibulei se poate face cu os natural,artificial sau sintetic.

  • Sinus lift

Este o procedura chirurgicala prin care membrana sinusului maxilar este ridicata pentru a face loc osului de aditie si implanturilor dentare. Aceste operatii sunt total nedureroase, efectuate sub anestezie locala, in aceeasi sedinta cu implantul sau in sedinte separate, de la caz la caz.

Avantajele implantului fata de lucrarile clasice

  • nu implica alti dinti (vecini) ca stalpi (suport), practic acestia raman neatinsi.
  • este un proces reversibil, la nevoie, implantul dentar se poate inlatura si osul se va reface.
  • desi initial costul unei lucrari este mai mic decat al unui implant, beneficiile pe termen lung ale celui din urma compenseaza acest lucru.

Avantajele lucrarilor clasice fata de implant

  • de la faza de extractie a unui dinte irecuperabil, la faza finala a implantului dentar, cu coroana definitiva, dureaza cateva luni de obicei.
  • implantul dentar presupune o manopere chirurgicale
  • costul initial al unui implant poate fi mai mare decat al unei lucrari clasice.