Inserarea chirurgicala a implantului
Insertia implantului se poate face:
- imediat dupa extractia unui dinte ce nu mai poate fi recuperat cu tratament
- dupa extractie –la aprox. 2,3 saptamani (inserare intarziata)
- la aprox. 3 luni dupa extractie (inserare tarzie)
In principiu, dupa extractia unei radacini, sau a unui dinte cu o singura radacina, inserarea imediata prezinta aceeasi rata de succes ca si inserarea tarzie, dupa 3 luni, adica integrarea implantului se realizeaza cu succes.
La dintii insa pluriradiculari, trebuie tinut cont de sacrificiul osos ce poate rezulta in urma extractiei, si de multe ori se prefera amanarea inserarii implantului pana la refacerea osului.
Dupa decolarea gingiei si evidentierea osului, implantul se infileteaza in os, folosind freze speciale, dupa care gingia se sutureaza deasupra. Interventia dureaza cca 30-40 min si este mai usoara ca proces decat extractia unui molar de minte de exemplu.
Postoperator se produce un mic edem local, de aceea se vor indica comprese reci locale si medicatie adecvata, cu antibiotic, antiinflamator, pentru cateva zile. Se mentine igiena locala riguroasa, iar alimentatia se realizeaza pe partea opusa, consumand alimente de consistenta medie si multe lichide.
Firele se scot la 10-11 zile.
Lucrarea protetica pe implant
In functie de momentul aplicarii lucrarii definitive se pot intalni mai multe situatii:
- Aplicare imediata a lucrarii protetice (dupa insertia implantului dentar).
- Aplicare timpurie a lucrarii protetice (la 1 sapt -10 sapt dupa insertia implantului dentar).
- Aplicare intarziata a lucrarii protetice (peste 3 luni dupa insertia implantului dentar)
De multe ori, in cazul aplicarii imediate a lucrarii din dorinta de a castiga timp, exista riscul compromiterii stabilitatii implantului, pentru ca osul nu a apucat sa se formeze in jurul lui inainte ca fortele masticatorii sa intre in actiune.
De aceea, dupa prima etapa, cel mai bine, se asteapta 3-4 luni, timp in care implantul este osteointegrat. Daca s-au facut aditii de os masive, trebuie asteptat mai mult, cca.8 luni pentru vindecarea osului si integrarea implantlui; in acest timp implantul dentar sta sub gingie fara a suporta lucrari. Daca pacientul trebuie sa poarte proteza, aceasta va fi captusita cu un material moale, special, pentru ca osul si implantul sa nu suporte presiuni.
Dupa perioada de vindecare (3-4luni), gingia de deasupra implantului se indeparteaza si se monteaza un dispozitiv de vindecare.
La cateva zile se poate lua amprenta pentru coroana sau lucrarea pe implanturi, care va fi gata in cateva zile.
Intretinerea implantului si controalele periodice
Dupa realizarea lucrarilor pe implanturi igiena orala trebuie sa devina foarte riguroasa; suprafata implantului retine de 4 ori mai multa placa bacteriana decat dintii naturali, iar riscul infectarii gingiei si osului in jurul implantului este mare in lipsa igienei.
Este foarte important ca pacientul cu implant sa se prezinte la control dentar si detartraj in primul an la 3-4 luni, ulterior la 6 luni, pentru a preveni infectiile din jurul implanturilor.
Daca se procedeaza asa, medicul poate observa din timp aparitia unor eventuale probleme, se poate practica aditie de os daca este necesara la un moment dat.
Pentru igienizare este foarte utila utilizarea apei de gura si a dusului bucal.
Se recomanda restrictionarea fumatului